Webcams

Uit Chattersworld Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Webcams op Chattersworld

Op chattersworld is het mogelijk om gebruik te maken van uw webcam om zo uw medechatters te kunnen zien.

Sinds de implementatie van HTML5 maakt chattersworld gebruik van het opensource systeem Jitsi-Meet.

Problemen met de webcams

Het aanzetten van uw webcam is vrij eenvoudig; Eens ingelogd, klikt u op het camera icoontje rechts boven in de balk. Hierna wordt er toestemming gevraagd of dat uw browser gebruik mag maken van uw webcam en/of microfoon.

Heeft u deze vraag niet gehad, dan zult u uw browser handmatig toestemming moeten verlenen. Hierbij kunnen wij u helaas niet helpen.

Webcams hebben een knipperlicht effect, wat nu?

De webcamserver maakt gebruik van websockets en webrtc.

Dit houdt in, dat de qualiteit en stabiliteit van 2 factoren afhankelijk is.

1. De verbinding van uw PC/Internet provider, tabblad activiteit.

Doordat Chattersworld al wat langere tijd met dit systeem werkt, hebben we ook de nodige ervaringen op weten te doen om het zo stabiel mogelijk te krijgen en te maken.

Waar we niets aan kunnen veranderen is de stabiliteit van de gebruiker (U dus).

Om terug te komen op de punten zojuist hierboven aangekaart. We legden net uit dat de camserver gebruik maakt van Websockets (wss://) maakt deze direct verbinding met uw webbrowser (Chrome, Edge, Firefox etc) en maakt een websocket die verbinding mogelijk. Dit heeft enorm veel voordelen, zoals kwaliteit kan in realtime 1080p doorgestuurd worden, Processor verbruik zal daardoor niet heel hoog zijn, maar ook een aantal nadelen, deze noem ik hieronder.

√Čen groot nadeel van websockets is, dat zodra u van tabblad wisselt, tegenwoordig uw tabblad na een verloop van tijd (meestal 15 minuten) in een soort van slaapmodes springt. Dit houdt in dat alle open verbindingen zullen worden gesloten en daarmee valt uw webcam dus uit. Gaat u terug naar dat tabblad, wordt hij weer actief en zal een paar seconden later de webcam ook weer actief zijn.

Een ander nadeel van websockets is, multitasken! Dit houdt concreet in, hoe meer u heeft open staan, hoe meer moeite de websocket heeft om de verbindingen in stand te houden.

2. De verbinding van de server naar uw PC.

Het 2e punt is de verbinding van server naar PC. Ons webcamserver heeft een hoge internet verbindig van 1000Mbit/s en daarmee moeten alle webcammers naar de andere webcammers verstuurd worden. Maar ook uw verbinding ontvangt alle webcam streams van uw chat waar u bent ingelogd. Bent u met meerdere in 1 huis op 1 verbinding, kunt u het aantal streams keer het aantal mensen bij u thuis ingelogd bij elkaar optellen.

Dit laatste is dan ook het meest voorkomende oorzaak betreft het knipperlicht effect.

Chattersworld zal er alles aan doen om het knipperlicht effect zo min mogelijk te hebben.

Kwaliteit van webcams

Sinds kort is het ook mogelijk om de kwaliteit van uw webcamroom aan te passen binnen chameleon. Hier leggen we uit welke kwaliteit het beste kan werken in uw chatroom.

Verschil tussen hoog, middel en laag

De verschillen zitten hem vooral in het aantal pixels dat de webcam stream zal zenden, hoe hoger het aantal pixels hoe scherper de kwaliteit. Het nadeel daarvan is, hoe hoger de kwaliteit, hoe meer bandbreedte er verstuurd word en ontvangen wordt.

Conclusie:

Drukke chatrooms

Bij drukke chatrooms kunt u het beste een middel of lage kwaliteit hebben, de tegel weergave zal alsnog zorgen dat de kwaliteit het beste zal zijn. Doordat elke webcammer in die kwaliteit zijn webcamstream uitstuurt, zal het op deze instelling voor minder haperingen zorgen dan bij hoge kwaliteit In volledig scherm zal het meer pixelig zijn.

Minder drukke chatrooms

Door dat er minder webcammers zijn, heeft uw verbinding minder last van de bandbreedte en zal de hoge kwaliteit geen problemen zorgen voor haperingen.